lauantai 19. maaliskuuta 2016

Vaalea ruokaleipä




                                                                                    

Tämä klassinen vaalea ja rapeakuorinen leipä sopii mainiosti ruokapöytään hienommallekkin aterialle tai aamupalallekkin. Koska taikinaan tulee rasvaa, leipä ei murusta paljoakaan. Leivän voi myös hyvin pakastaa.
                                                                   

  • Tällä ohjeella saat kaksi leipää.
Tarvitset:
5 dl vettä
50g voita
50 g tuorehiivaa
 2 tl suolaa
14 dl jauhoja (josta n. 1dl leipomiseen)
2 tl esim auringonkukansiemeniä, tai muita siemeniä
Tee näin: 
1. Laita kulhoon kädenlämpöistä vettä.
2. Lämmitä voi kädenlämpöiseksi ja laita toiseen kulhoon.
3. Murusta hiiva kulhoon voin kanssa.
4. Liuota se tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja lisää loput vedet hiivan ja voin sekaan.
5. Lisää suola ja jauhot, mutta jätä 1 dl sivuun muotoilua varten.

6. Sekoita monitoimikoneessa 5 min tai käsin 10 min kunnes taikina on notkea, tahmea ja hieman löysä.

7. Anna kohota liinan alla vedottomassa tilassa 30 minuuttia.

8. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla ja jaa kahteen osaan. Muotoile palat limpuiksi. Laita pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinan alla vielä 40 minuuttia.



9. Esikuumenna uuni 200 asteeseen ja laita uuninkestävä vuoka, jossa on hieman vettä, uunin pohjalle. Penslaa leivät nopeasti kylmällä vedellä ja tee muutama vino viilto terävällä veitsellä päälle. Halutessasi voit lisätä siemeniä pinnalle juuri ennen uuniin laittoa. 

10. Paista leipiä uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 40 minuuttia, kunnes ne kuulostavat ontoilta, kun 
pohjaa koputtaa kevyesti ja pinta on kauniin ruskea.

Vinkki!: Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa, jotta leipien rapea kuori säilyy!
Nauti voin kera! Säilyy hyvänä myös seuraavaan päivään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti