perjantai 4. maaliskuuta 2016

Kulebjaka, Кулебяка






                                                                                                                    
                                         

Venäläinen juhlapiirakka


Lohipiirakka on tullut suomalaiseen keittiöön Venäjältä, missä sen nimi on kulebjaka. Lohipiirakka leivotaan yleensä voitaikinaan, ja täytteenä on lohta, riisiä sekä kovaksikeitettyä kananmunaa. Rasvaisen taikinan ja maukkaan kalatäytteen pariksi sopii kokonaisuutta raikastava sekä aromikas juoma.

Tarjoa lohipiirakan parina olutta, esimerkiksi lageria, pilsiä tai keskitäyteläistä alea.

Viiniksi sopii esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, jonka hapokkuus taittaa voitaikinan rasvaisuutta. Valitse makutyypistä esimerkiksi chardonnay, riesling, grüner veltliner tai pinot gris   

                                                                                                              






Tarvitset:

n 0,5 kg voitaikinaa ( taikinaa jää yli joten voit laittaa sen pakkaseen)

Täyte:

2 dl keitettyä riisiä (tai ohraa)
1 sipuli
300 g lohifileetä nahattomana ja ruodot nypittynä (voit käyttää myös lohisuikaileita)
2-3 kananmunaa keitettynä ja viipaloituna
(0,5 dl valkoviiniä)
1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna (jos tätä ei löydy jääkaapista tai pakastimesta, sen voi myös jättää pois)
1 nippu tilliä hienonnettuna (säästä hieman tilliä voisulan mausteeksi)
suolaa
mustapippuria jauhettuna
voita

kananmuna voiteluun

Tee näin:
 
Hienonna sipuli ja kuullota se voissa.

Mausta lohifilee suolalla, pippurilla ja timjamilla. Ruskista kala pannulla voissa. (Valele lopuksi valkoviinillä.)

Vuoraa vuoka voitaikinalevyillä. Liitä ne yhteen kostuttamalla reunat vedellä. Itse kaulin melko runsaasti voitaikinaa, jotta sain sen niin isoksi että riitti ympärinsä.

Lado täytteet pohjan päälle, mutta jätä reunoille noin kaksi senttiä tyhjää. Laita alimmaksi riisi, sitten kala, sipuli, tilli ja munaviipaleet. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Venytä loput taikinalevyt kanneksi. Liitä ne pohjaan vedellä kostuttaen. Ylijäävistä taikinalevynpaloista voi taiteilla koristeita. Voitele kansi kananmunalla. Tee muutama reikä haarukalla kanteen, jotta höyryt pääsevät pois.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes voitaikina on rapea ja kypsä. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa annospaloiksi. Tarjoa tillivoisulan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti