lauantai 27. helmikuuta 2016

Pataleipä

Pataleipä



Tämä herkullinen ja rapeakuorinen leipä on helppo ja nopea laittaa illalla kohoamaan ja paistaa aamulla! Makua voit muunnella lisäämällä taikinaan pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, siemeniä



Tarvitset:

4 dl vehnäjauhoja

3 dl hiivaleipäjauhoja

2 tl suolaa

½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä

rypsiöljyä





                                                          Tee näin:


1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua. Huom! Jos kulho ei ole tiiviisti peitetty, niin taikina voi alkaa haista käyneeltä.


2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, vaan muotoile kämmenillä se pyöreäksi leivänmuotoon ja jauhota kevyesti. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.


3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
4.Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin.
5. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä.
6. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi.
7. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.


8. Ota pata uunista ja kumoa leipä ja kääri liinan sisään vetäytymään. Pataleipä irtoaa padasta helposti. Varo kuumaa pataa!


Vinkki!: Voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.

Nauti lämpimänä voin kanssa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti