maanantai 12. joulukuuta 2016

Pretzelit eli saksalaistyyliset suolarinkelit


                                                               
Pretzelit
-Hauskaa piknik-, tai illanistujaisnaposteltavaa.
 Muotoile rinkeleiksi, tikuiksi tai sämpylöiksi.
 Pretzeleiden juju on pikainen ruokasoodakylpy.-
                                                              



Tällä reseptillä saat noin 10 pienempää rinkeliä, 10 sämpylää tai 18 leipätikkua
Valmistusaika: 1½ tuntia

Tarvitset:
2½ dl lämmintä vettä
 2 tl kuivahiivaa (tai 42 g tuoretta)
2 tl fariinisokeria tai 1 rkl mallasuutetta
2 tl suolaa
2 tl rypsiöljyä
5–7½ dl jauhoja

 
Keitinveteen
1 l vettä
3 rkl ruokasoodaa

Päälle
karkeaa suolaa


Tee taikina:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri, suola ja öljy.
Alusta jauhot taikinaan lisäten vähän kerrallaan kunnes taikinasta tulee kimmoisa pallo. Sekoita ja vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes se on jämäkkää ja tasaista. Kohota taikinaa n 45 minuuttia.

Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pihalle ja ryhdy rinkelöintiin. Yksinkertaisinta on tehdä noin kahden sentin paksuisia patukoita. Se syntyy neppaamalla taikinasta ison lihapullan kokoinen knölli, pyörittelemällä siitä pöytää vasten n. 40 cm:n pituinen nyöri, joka on keskeltä paksumpi (n. 3 cm) ja ohenee päitä kohden (alle senttiin). Ohuet päät kierretään sitten yhteen, pyöritellään toistensa ympäri ja painetaan kiinni paksumpaan keskikohtaan.

Kohota leipomuksia huoneenlämmössä puolisen tuntia ilman peitettä. Sillä välin voit valmistella pretzeleille keitinveden, eli laittaa isoon kattilaan litran tai puolitoista vettä ja leivinsoodan.

Keitä rinkelit yksitellen soodavedessä ennen paistamista. Keitä noin 10 sekuntia, eli 5 sekuntia per puoli. Asettele keitetyt rinkelit uunipellille leivinpaperin päälle, ripottele päälle karkeaa suolaa ja paista 200 C:ssä, kunnes ne ovat kunnolla ruskeita (n. 8-15 minuuttia).

Pinta maistuu parhaalta, kun pretzelit ovat kunnolla ruskeita, joten ei kannata ottaa rinkeleitä uunista vielä hailakan kullankeltaisina. Anna pretzeleiden jäähtyä hieman ilman liinaa, jolloin pinnasta tulee rapea. 
Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti